Ankara iş davalarının yoğun olduğu illerden biridir. Ankara’da iş davalarına bakan avukatlar arasında olan uzun yıllardır Ankara’da bilgi ve tecrübemiz ile iş davalarıyla ilgilenmekteyiz. Yüzlerce dosyada başarı ile davalarımızı kazanmış bulunmaktayız.
İşçilerin davalarını açmadan önce kendileri ile görüşme yapmakta; işyerinin ve işin durumuna ilişkin sorularımızla konunun detayını öğrenerek, İş Kanunu ve Yargıtay kararları doğrultusunda öneriler getirmekte, ihtarname ile iş akdinin feshi ve tazminatların talebi gibi hukuki prosedürleri başlatmaktayız.
Genel anlamıyla İş Kanununa baktığımızda; işçiler ile işverenler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ve uyuşmazlıkların çözümünde emredici kurallar ile hukuksal yapının düzenlenmesi de amaçlanmıştır. İşçiler için davalarımızda; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe iade, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, asgari geçim indirimi ücreti gibi birçok başlık altında toplanabilecek alacak kalemlerinde davalar açmaktayız.
Ankara iş davaları avukatı olarak belirtmek isteriz ki özellikle işverenlerin taşeron işçisi çalıştırdıklarında, bu işçilerin durumlarının ne olacağı, haklarını nasıl alabilecekleri de tartışma konusu olmaktadır. Bu konuda da kazandığımız emsal birçok iş davamız olup, konuya ilişkin özet bir düzenlemeye de aşağıda yer vermekteyiz.
“Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez. “
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir