Arabuluculuk, taraflar herhangi bir uyuşmazlık yaşadığı zaman tarafsız, bağımsız, uzman bir üçüncü kişinin yardımını alarak çözüm aradığı bir süreçtir.
Arabuluculuk başvurusu için taraflar, Ankara Adliye Arabuluculuk Bürosu ve Arabuluculuk Merkezleri ne başvurabilirler. Yani Arabuluculuk Merkezleri, arabuluculuk sürecinde profesyonel ve etkin hizmet vermekte olup, merkezlere başvuru halinde de anlaşma durumunda aynı hüküm ve sonuçlar doğabilmektedir. Anlaşamama halinde de, taraflarca imzalanan arabulucu belirleme tutanağının arabulucu tarafından, adliyedeki büroya bildirilmesi ile de dava şart arabuluculuk süreci tamamlanabilmektedir.
Ankara Arabuluculuk Merkezi, hem de gerek anlaşmaya yönelik toplantı odaları gibi uygun fiziki koşullar hem de arabuluculuğa gönül vermiş ve iş hukuku uzmanlık eğitimi almış arabulucuları ile iyi hizmet sunmak gayesindedir.
Bilindiği üzere 01.01.2018 tarihinden itibaren işçi veya işverenin birkaç istisna dışında iş mahkemelerinde dava açabilmeleri için öncelikle arabuluculuk sürecini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda işçi veya işveren, Merkezimize arabuluculuk başvurusunda bulunabilirler. Yine taraflar açısından; arabuluculuk sürecini devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda irade serbestîsi söz konusudur. Bu bağlamda; taraflar dava açılmadan önce veya dava devam ederken arabulucuya başvuru konusunda anlaşabilirler.
Arabuluculuk başvurusu üzerine; diğer tarafa arabuluculuk daveti gönderilmekte ve taraflarla belirleme tutanağı yaparak arabuluculuk faaliyetine başlanılmakta, süreç sonunda anlaşma için gerekli profesyonel çaba sergilenmektedir. Arabuluculuk sürecinde taraflar, rahat ve huzurlu bir ortamda müzakerelerini yürütmek imkanını kavuşmaktadırlar.
Dolayısıyla, başvurucu Ankara Arabuluculuk Bürosu ve Arabuluculuk Merkezleri ne başvuru yaparak süreci yürütebilir. Arabuluculuk, alternatif çözüm yönetimi olarak, hızlı ve faydalı bir yöntem olup; yüksek sayıda uyuşmazlıkta taraflar anlaşmışlar ve Mahkemelerdeki yargılamanın uzun, yıpratıcı süreçlerinden daha mutlu ayrıldıklarını ifade etmişlerdir.
Arabuluculuğun gelişmesi, toplumsal uzlaşı kültürünün gelişmesi ve çalışmalara devamın sağlanabilmesi için de çok önemlidir. Arabuluculuk ile taraflar, anlaşmakta ve farklı şekillerde de olsa çalışmaya devam edebilmektedirler. Dolayısıyla en kötü sulh dahi en iyi davadan daha menfaate olabilmektedir. Bu bağlamda, arabuluculara da büyük görev düşmektedir. Arabuluculuk sürecinin en iyi şekilde yürütülmesi, tarafları anlaşmanın menfaatlerine uygun olacağını hissedecekleri örneklerin verilmesi ve sorularla anlaşamamanın sonuçlarının hatırlatılması gibi sistematik tekniklerin uygulanması yararlı olacaktır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir