Arabuluculuk mahkemelerin iş yükünü azaltmak adına aralarında uyuşmazlık olan tarafları bir araya getirerek uzlaşma sağlamaya dönük bir faaliyettir.
Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan alternatif bir uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Arabuluculuk kavramı bizim hukukumuzda çok yeni bir kavramdır. Arabuluculuk yolunda uyuşmazlık hemen çözüleceğinden, işçiler ücretlerini de daha hızlı alacaklar.
Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaşmaya varırlarsa bu anlaşmayı, asıl uyuşmazlık hakkındaki yetki ve görev kurallarına göre belirlenecek olan hukuk mahkemesine ibraz edip, icra edilebilirliğine ilişkin bir şerh verilmesini talep edebileceklerdir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilam niteliğinde belge sayılmaktadır. Yani tarafların müzakereler sonucu vardıkları ortak karar bağlayıcılık kazanmaktadır.
Mahkemelerin iş yükünü azaltmak için çözüm arayışlarına giren Adalet Bakanlığı tarafından Amerika ve Avrupa’da yaygın olan ve başarılı sonuçlar elde edilen bu alternatif uyuşmazlık yöntemi bazı uyuşmazlık konuları yönünden zorunlu hal olarak getirildi.
Yapılan kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra işçi alacakları ile işe iade talepleri için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmak gerekecek. Dolayısıyla kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber arabulucuya başvurmadan dava açılırsa dava, esasına girilmeden dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek. Ancak taraflar arabuluculuk yoluna başvurdukları halde anlaşamazlarsa dava açabilecekler.
Bu noktada uzun yıllardır Ankara’da Arabulucu Avukat Cihan Orhan iş davaları konusunda tecrübesi ve bilgisi ile hem arabuluculuk hem de arabuluculuk sürecinde avukatlık sunarak müvekkillerine yardımcı olmaktadır.
Arabuluculuk sürecinde tarafların arabuluculuk süreci konusunda uzman tecrübeli avukatlar ile katılması, haklarını öncesinde ve arabuluculuk toplantısındaki ani teklif ve olaylar karşısında savunabilmeleri için önemli olmaktadır.
Arabuluculuk yöntemi uzun süren dava açama yoluna kıyasla çok daha avantajlı bir yoldur. Her şeyden önce dava boyunca yapmak zorunda kalınacak tüm masraflardan ve zamandan ciddi bir tasarruf sağlanacaktır. Mahkemeye göre daha kısa sürmekte ve bu durumda iki tarafta kazançlı çıkmaktadır. Tarafların uyuşmazlık çözümünde kullandıkları yöntemler daha esnektir.
Belirttiğimiz gibi, bu şartların sağlanıp sağlanmadığına ilişkin yıllarca sürecek mahkeme sürecine başvurmadan önce; bir arabulucuya başvurarak, işveren ile anlaşıp; kıdem tazminatını, ihbar tazminatı ve diğer alacakların kısa sürede alınması mümkündür. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı istatistikleri de en yüksek oranda anlaşmanın iş hukuku uyuşmazlıklarında olduğunu göstermektedir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir