Apartmangörevliliği- konut kapıcılığı diğer işlere göre farklılık göstermektedir. Busebeple kendisine İş Kanunu madde 110’da düzenleme alanı bulmuştur. İlgilimaddeye göre konut kapıcılarına dair düzenlemelerde uygulanacak değişik şekilve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak biryönetmelikle düzenlenecektir. Apartman görevlileri Yönetmeliği’nin 3.maddesinde konut kapıcısı olarak tanımlanmıştır. İlgili maddede yazan işleriyapan ve benzeri hizmetleri gören kişiye konut kapıcısı denilmektedir. İşverenitanımlamak gerekirse konutun maliki veya ortaklarıdır ve işveren vekili olarakhareket eden kişi ise yöneticidir. Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göreseçilir ve görevini ifa eder. Kapıcıyı işe almada ise yönetici yetkilikılınmıştır. Ankara apartman görevlisi kıdem tazminatı için kimedava açılacağı önemlidir.
Konutkapıcısının işe alınması için işverenin, yöneticiye yazılı olarak yetki vermesigereklidir. Yazılı yetki bulunmadığı durumlarda konutun maliki ya da ortaklarıkapıcılık hizmetlerinden yararlanıyorlarsa, kapıcılık sözleşmesine onayverildiği anlaşılır ve kapıcı kanuna uygun olarak işe alınmış sayılır.
Yöneticininişvereni temsil ettiği bilinmektedir. Kapıcının husumeti kat malikleri ya damaliklerine karşı yöneltmesi gerekmektedir. Fakat Yönetmelik’ten doğan temsilyetkisi sebebiyle dava kat maliklerine izafeten yöneticiyi hasım gösterilerekde açılabilecektir. Fakat bu durumda hüküm doğrudan yönetici hakkındakurulmayacaktır. Mahkemece, kat maliki veya malikleri adına yönetici hakkındakarar verilecektir. 9. HD, 27.09.2011 tarih, 40016/33747 E.K.sayılı kararı konu için değerlendirmeye tabi tutulduğunda somut olayda dava,yönetici ve yardımcıları aleyhine açılmıştır. Yönetici işvereni temsil eder.Yönetmelikten doğan temsil yetkisine göre davanın doğrudan yönetici hasımgösterilerek açılması mümkündür. Davanın husumet nedeniyle reddi hatalı olup,bozmayı gerektirmiştir. Anılan karar husumet konusuna açıklık kavuşturmaktadırve anlaşılacağı üzere yönetici de doğrudan hasım gösterilebilecektir.
Yapılaniş sözleşmesinin tam süreli ya da kısmi süreli olarak hukuk aleminde doğmasımümkündür. Kısmi süreli iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmamış ise, işyerininözelliği ve işin niteliğine göz önüne alınarak çalışma olgusu tespitedilebilecektir. Konut kapıcılarının fazla çalışma yapıp yapmadığı işyerininbağımsız bölüm sayısı, ortak yerler ile eklentilerin özelliği göz önünealınarak belirlenecektir. 9.HD, 01.04.2013 tarih, 2774/10579 E.K.sayılı kararı incelendiğinde apartmandaki daire sayısı ve yapılan işin niteliğigöz önüne alınacaktır. Anılan kararda belirtildiği üzere 40 daireli birapartmanın tek başına haftanın 6 gününde çöplerini toplayan ve haftanın 2gününde temizliğini yapan bir kişinin tam süreli çalıştığı kabul edilmelidir.
22.HD,15.11.2012 tarih, 5033/25540 E.K. sayılı kararı konu içinincelemeye alındığında on sekiz daireli dava konusu apartmanda davacının tamsüreli çalışmasını gerektirecek bir iş bulunmamaktadır. Apartmanın temizliği,bahçe bakımı, günde iki kez ekmek dağıtımı ve bir kez çöp toplama işlerikapıcılık hizmetinin tam süreli olarak yapıldığını kanıtlamaz. Anılankararlardan da anlaşıldığı üzere kısmi süreli iş sözleşmesinin mevcudiyetisomut olay değerlendirilerek belirlenecektir.
Ankara apartman görevlisikıdem tazminatı
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir