Asıl işverenden, işyerindeyürüttüğü ml veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin birbölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlıkgerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerindealdığı işte çalıştıran diğer işveren ile asıl işveren arasındaki ilişkiye altişveren asıl işveren ilişkisi denir. Bu ilişki de alt işveren asıl işverenmüteselsil sorumluluğu söz konusu olur.
İş Kanunu madde 2/7’yegöre: “ Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarakçalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önceo işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi haldeve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığıkabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işvereninişçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojiknedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlereverilemez.”
Taraflar arasındayukarıda belirtildiği şekilde bir alt işveren asıl işveren ilişkisi varsa, asılişveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan,iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğanyükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Yargıtay 9. HukukDairesinin 2.6.2003 tarihli kararında alt işveren asıl işveren müteselsilsorumluluğu na hükmedilmiştir.
1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararındayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendlerkapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davalı T. Genel Müdürlüğü K.... HES işletmesindetemizlik, kalorifer ve sosyal tesis işletmeciliğini ihale sözleşmeleri ile alttaşeron firmalara vermiş olup, davacı alt taşeronlar değiştiği halde, aynıişyerinde çalışmasına devam etmiş ve en son davalı F... Temizlik AŞ.deçalışırken iş akdi sona erdirilmiştir. Esasen bu olgular mahkemenindekabulündedir. Mahkemece son taşeron olan davalı F... AŞ.deki hizmeti ayrılaraktazminat ve alacaktan sorumlulukları yoluna gidilmiştir. Bu uygulama 1475sayılı İş Kanununun 1/son ve 14/2 maddesine aykırıdır. Zira asıl işveren olan T. Gn.Müdürlüğü gibi, son alt işveren olandavalı F.... Temizlik AŞ.devir nedeniyle tüm süre üzerinden kıdem tazminatı,ihbar tazminatı ve yıllık ücretli izin alacağından sorumludur.Mahkemece yapılacak iş, her iki işverenin tüm süre üzerinden gerçekleşecekihbar ve kıdem tazminatından ve yıllık ücretli izin alacağından sorumluluğunakarar vermek, davalı alt taşeronun tazminat ve izin alacağından yaptığıödemeleri mahsup etmek, sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir. Yazılı şekildeson alt taşeron olan davalı F.... AŞ.nin kendi dönemi ile sorumluluğuna kararverilmesi hatalıdır.”.
Alt işveren asıl işverenmüteselsil sorumluluğu
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir